Trafiłam ostatnio na dosyć niestandardową roślinę jadalną, szczerze mówiąc jeszcze do niedawna nigdy się z nią nie spotkałam, nie miałam więc także okazji jej spróbować. Mowa o
soczewicy. Jest to roślina bobowata niestety mało popularna w naszym kraju. Na szczęście powoli się to zmienia. Co do właściwości odżywczych soczewicy - zawiera dużo białka oraz skrobi. Posiada również w swoim składzie sporo żelaza i kwasu foliowego.
Jeżeli chodzi o potrawy, które przygotowuję z soczewicy są to najczęściej różnego rodzaju zupy, gulasze czy sałatki. Według mnie soczewica jest idealnym dodatkiem do dań dla wegetarian oraz weganów, ponieważ stanowi świetne urozmaicenie potraw! :) Więcej informacji znajdziecie tu
https://zywnoscbio.pl/soczewica/
Przygotowujecie soczewicę? Lubicie ją? Powiem Wam szczerze, że mi smak soczewicy bardzo odpowiada, według mnie jest pyszna. A może macie jakieś ciekawe przepisy na dania z soczewicy? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz